Ajankohtaista ja blogit

Mistä muutos alkaa?

...............

Muutoksia ajatellaan usein projekteina, joilla on alku ja loppu. Samaan aikaan puhutaan siitä, että työelämä on jatkuvaa muutosta. Totuus on tässäkin, kuten niin monessa muussakin asiassa, ääripäiden välissä.

 

Muutos alkaa omassa päässä. Se oma pää ei silti välttämättä ole sinun pääsi, vaan se voi olla pomon, kollegan, asiakkaan tai vaikkapa poliitikon aivoitus, joka pistää pallon liikkeelle. Tarvitaan nimittäin yksi jolla välähtää ja sitten ainakin yksi, joka pitää välähdystä nerokkaana. Siinä mielessä pitääkin ehkä muuttaa tuota edellistä lausetta. Muutos taitaakin alkaa siinä vaiheessa, kun idean keksinyt ihminen kertoo sen toiselle ja saa hänet innostumaan.

 

Jos innostus on ensimmäinen taso, niin sitten pitää miettiä miten innostus syntyy.

 

Antiikin viisaat loivat säännön, joka edelleen pätee nykypäivänä. Jos haluaa varmistaa asioiden läpimenon, kertojan pitää olla uskottava, asian on kuulostettava järkevältä ja se pitää esittää oikealla tunnetasolla.

 

Tuo viimeinen on se haastavin, ainakin Suomessa, jossa uskottavuus tapaa tulla koulutuksen tai aseman kautta ja järkevyys faktoista. Mehän emme usko muihin kuin faktoihin. 

 

Paitsi asia ei taida olla ihan niinkään.

 

Viime aikoina on puhuttu totuuden jälkeisestä ajasta. On siis ajatus siitä, että ennen puhuttiin niin kuin asiat ovat ja nyt sitten vaan maalaillaan kaikenlaista valheellista. Ikävä kyllä, ei ennen oltu sen enempää toden puhujia. Siitä vain ei jäänyt kiinni. Siksi ennen faktana saattoi sanoa monia asioita, jotka eivät olleet faktaa. Niitä vain ei voinut kumota millään faktalla, kun kukaan ei sitä voinut todistaa.

 

Tämän kautta päädymmekin mielenkiintoiseen päätelmään. Ehkä moni on jo sen havainnutkin. Muutos alkaa siitä, kun joku kuulee ajatuksen, jolla on hänelle merkitystä. Kuulee jotakin joka ei ainoastaan vakuta tärkeältä, vaan myös tuntuu hyvältä.

 

Muutos alkaa siis juuri silloin, kun hyvä idea siirtyy toiseen ihmiseen ja se toinen ihminen kokee jotakin tunteellista. 

Kommentoi